Läsnäolosta...keväästä <3
- Ulla Laisi
- 18.3.
- 2 min käytetty lukemiseen
Valon määrä lisääntyy, luonto herää. Oletko sinä muutoksessa läsnä?
Pysähdytkö aistimaan ihan kaiken rauhassa ja tietoisesti, nauttien ja iloiten jokaisesta valonsäteestä ja esiin työntyvästä ruohonkorresta, kaikista kevään tuoksuista ja äänimaisemasta? Koetko olevasi yhtä heräävän luonnon kanssa?

Tietoisuustaitojen ja läsnäolon harjoittelu on monien yksilöiden, kansojen ja yhteisöjen uskomusjärjestelmissä, filosofioissa ja maailmankatsomuksissa aikakausia läpäisevä, kokemuksissa toistuva tie onnellisempaan ja tasapainoisempaan elämään.
Nykymaailman hektisyydessä ja jatkuvassa ärsyketulvassa on helppo kadottaa yhteys omaan itseen ja ympäröivään luonnolliseen maailmaan. Tietoisuustaidot auttavat meitä pysähtymään tähän hetkeen, aistimaan kehoamme ja ympäristöämme, tarkkailemaan ajatuksiamme ja tunteitamme ilman tuomitsemista ja lopulta hyväksymään ne sellaisina kuin ne ovat.
Tietoinen läsnäo on meille luontainen olotila. Sen esiin kaiveleminen muistin kätköistä ja harjoittaminen auttaa meitä vähentämään stressiä, kiireen tuntua ja ahdistusta. Kun olemme läsnä nykyhetkessä, emme murehdi menneitä tai pelkää tulevaa. Opimme nauttimaan pienistä asioista ja huomaamaan ilon ja kiitollisuuden aiheita kaikkialla...
Tietoisuustaitojen avulla voimme parantaa ihmissuhteitamme. Kun olemme läsnä toisen ihmisen kanssa, ilmaisten itseämme aidosti ja kuunnellen myös toista aidosti ja kiinnostuneesti, tulee silloin yhteydestäkin aito. Vain aito yhteys, aito kohtaaminen luo tunteen nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisesta. Tällainen aito yhteys muihin on yksi mielen hyvinvoinnin kulmakivistä. Aitoa yhteyttä voi kokea myös eläinten tai ympäröivän luonnon kanssa. Silloinkin avainasemassa on aito läsnäolo ja kuunteleminen, havainnointi.
Miten sitten voimme harjoitella tietoisuustaitoja ja lisätä läsnäoloa elämässämme? Yksi yksinkertainen tapa on aloittaa hengitysharjoituksilla. Voit istua rauhallisessa paikassa, sulkea silmäsi ja keskittyä hengitykseesi. Tarkkaile, miten ilma virtaa sisään ja ulos kehostasi. Miltä hengittäminen tuntuu? Jos ajatuksesi harhailevat, palauta ne lempeästi takaisin hengityksen tarkkailuun.
Tietoisuustaitojen säännöllinen harjoittaminen aktivoi parasympaattista hermostoa. Parasympaattinen, eli lepohermosto on vastuussa kehon rauhoittumisesta ja palautumisesta. Samalla harjoitus luo tasapainoa aktiivisuuden ja pysähtyneisyyden välille, stressin ja levon välille. Modernin länsimaisen ihmisen hermosto on stressitilassa huomattavan suuren osan valveillaoloajasta. Voidakseen hyvin ihminen tarvitsee kuitenkin myös aikaa, jolloin ollaan hereillä, tehdään asioita kiireettä ja rauhallisesti, ilman tavotteita tai vaatimuksia. Tasapaino hermoston toiminnassa auttaa meitä myös harjoituksen ulkopuolella pysymään paremmin rauhallisina ja keskittyneinä haastavissakin tilanteissa.
Läsnäolotaidot parantavat kykyämme havainnoida ja tulkita kehollisia tuntemuksia. Olemme herkempiä kehomme viesteille, mikä taas auttaa meitä tunnistamaan itsessämme stressin ja kuormituksen merkkejä varhaisemmassa vaiheessa ja reagoimaan niihin asianmukaisesti. Tämä kehotietoisuus vahvistuu ja harjoittelun myötä kuulemme paremmin myös oman kehomme viestejä.
Tietoisuustaitojen ja läsnäolon harjoittelu vaatii kärsivällisyyttä ja sitoutumista. Aluksi voi tuntua vaikealta, mutta ajan myötä voit huomata harjoittelun alkavan vaikuttaa positiivisesti elämääsi. Onnellisuuden, merkityksellisyyden, rauhan ja tasapainon kokemukset lisääntyvät <3
Tietoista läsnäoloa voi harjoitella milloin ja missä vain. Vaikka aamukahvilla, pysähtymällä katselemaan kännykän sijaan ikkunasta uuteen kevääseen heräävää maailmaa.
Ulla
Comments