Sisäinen puhe: Mielen salainen kapellimestari
- Ulla Laisi
- 10.3.
- 2 min käytetty lukemiseen

Sisäinen puhe on jatkuva, usein tiedostamaton dialogi, jota käymme itsemme kanssa. Se on kuin ääni päässämme, joka kommentoi, arvioi, muistelee ja suunnittelee. Sisäinen puhe voi olla ystävämme tai pahin vihollisemme, riippuen sen luonteesta.
Usein sisäinen puheemme on automaattista ja se perustuu menneisiin kokemuksiin ja uskomuksiin. Näemme usein itsemme ainakin osittain niin kuin muut ovat meidät nähneet. Sisäinen puheemme voi olla kriittistä, pessimististä tai jopa vihamielistä. Tällainen negatiivinen sisäinen puhe voi pahimmillaan johtaa ahdistukseen, masennukseen ja alhaiseen itsetuntoon. Toisaalta positiivinen ja kannustava sisäinen puhe voi vahvistaa itseluottamusta, motivaatiota ja hyvinvointia.
Kun huomaat sisäisen puheesi olevan negatiivista kannattaa pysähtyä miettimään: Kenen äänellä sisäinen kriitikkoni nyt puhuu?
Sisäinen puhe ei ole pelkästään ajatuksia, vaan se vaikuttaa myös tunteisiimme ja käyttäytymiseemme. Jos esimerkiksi toistamme itsellemme jatkuvasti, että olemme epäonnistuneita, alamme lopulta uskoa siihen ja toimia sen mukaisesti. Sisäinen puhe voi myös vahvistaa tai heikentää uskomuksiamme itsestämme ja maailmasta.
Huomasin itse tämän ensimmäisiä kertoja nuorena luokanopettajana työskennellessäni lasten kanssa: Jos kerroit toistuvasti lapselle tämän olevan taitava jossain asiassa (vaikka se olisikin ehkä pieni valkoinen valhe) lapsi alkoi pikkuhiljaa ajatella että ehkä onnistuu yrityksissään, ja motivoitui harjoittelemaan rohkeammin… mikä tietenkin johti parempaan taitojen kehittymiseen. Tai jos jatkuvasti toistit hänen olevan mukava kaveri, alkoi hän käyttäytyä ystävällisemmin toisia kohtaan.
Meillä aikuisilla ei ole enää opettajaa kulkemassa vierellä hiljentämässä negatiivista sisäistä puhetta. Meidän täytyy siis tehdä se itse.
Tietoinen läsnäolo ja meditaatio ovat tähän tarkoitukseen tehokkaita keinoja. Kun opimme tunnistamaan automaattiset ajatusmallimme, voimme alkaa kyseenalaistaa niiden paikkansapitävyyttä ja valita uusia, rakentavampia ajatuksia. Voimme myös opetella puhumaan itsellemme myötätuntoisesti ja ymmärtäväisesti, kuin puhuisimme hyvälle ystävälle.
Sisäinen puhe ei missään nimessä ole jotain, mistä meidän pitäisi päästä eroon. Se on luonnollinen osa ihmisen mieltä. Sen sijaan meidän tulisi opetella olemaan tietoisia sisäisestä puheestamme ja ohjaamaan sitä suuntaan, joka tukee hyvinvointiamme. Kun opimme olemaan oman mielemme lempeitä ja kannustavia valmentajia, voimme saavuttaa paitsi sisäistä rauhaa ja tasapainoa, myös itseluottamusta ja paljon lisää iloa elämään.
Peace & love,
Ulla
Comments